Noutăți

Cum alegi mocheta ideala, in functie de proprietatile ei?

Aktua 7113 000 1 edited

Fie ca vorbim despre o mocheta de evenimente, mocheta horeca sau o mocheta rezidentiala, design-ul este doar unul dintre criteriile de selectie. Pentru a te putea bucura de beneficiile unei pardoseli de calitate, mocheta trebuie aleasa in functie de nevoile spatiului tau, avand cateva caracteristici importante la care trebuie sa te uiti, pentru a te asigura ca este conforma cu standardele impuse.

Probabil deja te-ai lovit de termeni precum clasa, rezistenta la foc, densitate, etc. si poate nu stii exact la ce se refera acestea sau ce importanta au in alegerea pardoselii.

Urmeaza sa afli tot ce trebuie sa stii pentru a alege mocheta ideala spatiului tau!

Avantajele mochetei in fata pardoselii fixe

Desi gresia, lemnul sau parchetul au locul lor bine definit in anumite spatii, mocheta a devenit din ce in ce mai populara datorita avantajelor pe care le detine.

Mocheta este un amortizor de sunet ideal, fiind alegerea evidenta in industria horeca, in sali de evenimente, restaurante sau hoteluri. Mocheta oferta un aer confortabil oricarui spatiu in care este instalata, creand senzatia de familiaritate, acel sentiment de “acasa” care este memorabil pentru clientii tai.

Acest tip de pardoseala este foarte versatila, se adapteaza oricarui eveniment sau spatiu, fiind disponibila intr-o paleta larga de modele si stiluri. Este mult mai usor de inlocuit decat o pardoseala fixa, astfel poti personaliza un o sala de evenimente, de exemplu, in functie de cerintele clientului tau.

mocheta proconfort

Care sunt proprietatile la care sa te uiti, atunci cand alegi o mocheta?

Desi aspectul este primul lucru la care ne uitam atunci cand alegem o mocheta, pentru ca este esential ca aceasta sa imbrace design-ul incaperii, dar si sa transpuna starea pe care vrem sa transmitem in acel spatiu, exista si alte caracteristici importante de avut in vedere, precum:

  • Durabilitatea sau standardul EN 1307
  • Clasa de trafic
  • Rezistenta la foc
  • Rezistenta la lumina
  • Efectul antistatic

Durabilitatea mochetei

Un avantaj major al mochetei, in special atunci cand vorbim despre o mocheta horeca sau o mocheta expozitionala, este durabilitatea. Impreuna cu gradul de pastrare al aspectului in timp, densitatea, grosimea firului si alte cateva criterii importante formeaza standardul de calitate EN 1307 pe care textilele pentru pardoseli il obtin in urma unor teste riguroase.

In functie de rezultatele la aceste teste, mochetele sunt impartite in doua categorii: comerciale sau domestice, atribuindu-li-se o “clasa”.

“Clasa” in care se incadreaza mocheta

clasa de trafic 33 mocheta
Clasa de trafic comercial 33

Clasele de trafic 21-23 sunt clase domestice, cum ar fi cele de aici. In clasa 21 se incadreaza acele covoare care pot fi folosite in spatii cu trafic foarte usor, precum dormitoare si sufragerii, iar 22 si 23 acopera covoarele care pot fi folosite in holuri, birouri cu trafic lejer sau intrari.

Clasele de trafic 31-33 sunt clase comerciale, precum acestea. O mocheta cu clasa 31 este potrivita pentru camere de hotel, depozite sau sali de conferinte, in timp ce clasa 32 acopera spatii cu trafic intens precum sali de cinema, restaurante sau biblioteci.

Pentru spatii cu trafic extrem, singura clasa recomandata este 33, care poate suporta trafic intens precum cel din aeroport, receptii de hotel, lift sau spatii care sunt predispuse murdariei dese, de exemplu intrari sau scoli.

Este indicat sa folosim o mocheta cu clasa de trafic adecvata spatiului de instalare, fiind singura modalitate prin care asiguram durabilitatea propusa de producator. De exemplu, intr-un restaurant vom instala o mocheta cu clasa 32 sau 33, niciodata o mocheta cu clasa domestica.

Rezistenta la foc

rezistenta la foc mocheta

Rezistenta la foc este un criteriu foarte important al covorului sau mochetei alese, care trebuie respectat pentru a fi in confromitate cu normele de siguranta la incendiu, in special in spatiile comerciale. Deoarece materialele din care sunt fabricate mochete sunt usor inflamabile, majoritatea produselor de acest tip sunt tratate cu substante ce inhiba raspandirea focului, asigurant astfel un timp de evacuare prelungit in caz de incendiu.

Este indicat sa va asigurati ca regasiti simbolul aferent rezistentei la foc pe eticheta producatorului, daca alegeti o mocheta pentru un restaurant, o sala de evenimente, un birou si mai ales, pentru cai de evacuare.

Rezistenta la lumina

Pentru a testa rezistenta la lumina a mochetei (gradul de degradare si decolorizare ale acestea), materialele sunt supuse unor teste la lumina artificiala puternica, ce stimuleaza lumina naturala. In urma acestor teste, produsele finite primesc grade de la 5 la 8.

In cazul unor mochete de exterior sau a folosirii mochetei intr-un spatiu cu foarte multa lumina naturala este indicat sa alegem o valoare mai ridicata a gradului de rezistenta la lumina.

Efectul antistatic

antistatic mocheta

Efectul antistatic al mochetei este necesar pentru siguranta clientilor sau a familiei tale. In locurile unde se acumuleaza multa energie statica, este important sa avem o podea anti-statica pentru a diminua orice risc asociat descarcarii energiei statice. Asigura-te ca intalnesti simbolul asociat efectului antistatic, in special daca iti alegi o mocheta pentru birou.

Alte criterii esentiale

Pe langa toate acestea, pe fisa tehnica e unei mochete poti gasi detalii despre eventualele substante care sunt emise de materialele mochetei, absorbtia acustica, rezistenta la umezeala, daca mocheta este compatibila cu incalzirea in pardoseala, clasa de lux, daca este potrivita pentru scaunele cu roti, etc. Aceste detalii sunt exprimate prin simboluri specifice, pe care le poti gasi aici cu denumirea lor.

Stim ca acum esti mult mai pregatit sa alegi mocheta potrivita pentru proiectul tau, insa echipa noastra iti este intotdeauna aproape pentru a te indruma. Nu ezita sa folosesti pagina CONTACT pentru orice intrebare referitoare la produsele Pro Confort!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.